fbpx
Meetups

Ο κόσμος του Bartending από τον Δημήτρη Μποτζακάκη

By Μάιος 30, 2019 Ιούνιος 22nd, 2019 No Comments
mpotzakakis

Ο Δημήτρης Μποτζακάκης έχει ενθουσιάσει την ομάδα μας με το απίστευτο ταλέντο του στα cocktail. Είναι ο άνθρωπος των αντιθέσεων. Εμφάνιση εκκεντρική, τρόποι gentleman και μάτια καθαρά γεμάτα τρυφερότητα. Με 23 χρόνια εμπειρίας στο bartending για πολλούς θεωρείται ο καλύτερος bartender στην Χαλκίδα. Ανήσυχος δημιουργικός μα πάνω απ’ όλα επαγγελματίας με όλη την σημασία της λέξης.

Λάτρης της ισορροπίας στη δουλειά και στις σχέσεις του. Αγαπάει τόσο πολύ το bartending και την φιλοσοφία που το εκφράζει ώστε δεν διστάζει να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε νέους και παλιούς με σεμινάρια τα οποία επιμελείται ο ίδιος με μικρό κόστος. Τον συναντάμε εκτός από το ‘’ΦΑΡΟΣ 10’’ στην παραλία Παπαθανασίου, σε εκδηλώσεις και γάμους. Ένας bartender ανοιχτός σε νέες ιδέες και προτάσεις.

Μοιράστηκε μαζί μας τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί πίσω από το μπαρ.

  1. Πρέπει να αγαπάς πολύ την δουλειά σου και ιδιαίτερα το bartending. Γιατί δεν αρκούν οι άριστες συνταγές σου μόνο. Το cocktail θέλει και το χαμόγελο σου, ειδάλλως  η γεύση του θα είναι άνοστη.
  2. Καλό είναι πριν ξεκινήσει κάποιος να έχει υπόψη του το ρεαλιστικό κομμάτι της δουλειάς.Το bartending έχει αυστηρές προδιαγραφές όπως και το κατάστημα.
  3. Ένας bartender πρέπει να ξέρει να κρατάει μυστικά!
  4. Ο bartender πρέπει να κρατήσει τον κόσμο με την ποιότητα και την πρωτοτυπία των συνταγών του. Δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης. Δεν είναι ο άνθρωπος που θα φέρει τον κόσμο (αυτή τη δουλειά ας την κάνει ο PR), αλλά είναι αυτός που θα τον κάνει να γίνει πιστός πελάτης.
  5. Η εξέλιξη έρχεται όταν αρχίζεις να αυτοδιαψεύδεσαι κατά την παρασκευή ενός cocktail.
  6. Προσοχή στα σεμινάρια (αρπαχτή) που επιλέγετε. Καλό θα ήταν να παρακολουθήσετε μια σχολή και μετά να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σε σεμιναριακό επίπεδο.
  7. Κράτα την προσωπικότητα σου! Είναι το σημαντικότερο εργαλείο στη δουλειά σου. Μην πας απαραίτητα με την τάση της μόδας αν αυτό δεν είσαι εσύ και θα είσαι πάντα χαρούμενος.
  8. Πρέπει να μπορείς να κρατάς μυστικά! Καλό είναι να κρατάς ουδέτερη στάση στο φλερτ. Πάνω απ’ όλα είσαι επαγγελματίας.
  9. Προσοχή στο βαρύ αλκοόλ. Μην είναι στις πρώτες προτιμήσεις σας γιατί το σώμα σας αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει.
  10. Τέλος Be unique! Αποκτήστε την δική σας φιλοσοφία. Τα δικά σας hobby υπάρχει ζωή και έξω από την μπάρα.
mpotsakakis bartender

Οι συμβουλές του Δημήτρη είναι καίριες και για εμάς.

Αποφύγετε να πετάτε την γαρνιτούρα όταν σας φέρνουν το cocktail σας. Σκοπός της γαρνιτούρας δεν είναι μόνο η διακόσμηση του ποτηριού, αλλά συνδράμει στην απόλαυση του cocktail καθώς η όσφρηση είναι το 60% της γεύσης. Απολαύστε το ποτό σας έτσι όπως σας το σερβίρουν. Αν χρειαζόταν ανακάτεμα να είστε σίγουροι πως έχει ήδη επιμεληθεί ο bartender κατά την παρασκευή του (δεν είναι καφές με ζάχαρη…).

Εκτός από τα tips που εγκάρδια μας παράθεσε ο Δημήτρης μας διαλεύκανε και τις διαφορές μεταξύ τριών κατηγοριών εργαζομένων στο μπαρ, για τους οποίους πολλά ακούμε, λίγα ξέρουμε και σε άλλα συμπεράσματα καταλήγουμε.

Έναν Barman που δεν γνωρίζει, αλλά προσπαθεί, τον χωρίζει ένα σκαλοπάτι από τον Bartender. Δεν είναι δύσκολο το μόνο που χρειάζεται είναι η φιλοξενία. Να ‘’αγκαλιάζει’’ τον κόσμο με χαμόγελο προσφέροντας τις υπηρεσίες του. Οι πελάτες σήμερα έχουν ανάγκη το αίσθημα της φιλοξενίας.

Οι Mixologist σερβίρουν ποτά, είναι πιο πρακτικοί. Θα βγάλουν την συνταγή step by step χωρίς να παρεκκλίνουν. Έχουν την δική τους μνήμη.

Οι Bartender σερβίρουν ανθρώπους. Έχουν την δική τους φιλοσοφία, ελίσσονται και προσαρμόζουν τις συνταγές. Επίσης είναι και ο συνδετικός κρίκος με τους πελάτες και τους εργοδότες.

Σίγουρα δεν είναι όλα ρόδινα στις μέρες μας. Έχουμε όμως την τύχη να ζούμε στην Ελλάδα, μια χώρα με τουρισμό. Ο κόσμος ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές δεν σταμάτησε να διασκεδάζει. Ευκαιρίες στον χώρο της νύχτας και ειδικότερα στο Bartending υπάρχουν. Μόλις πάρεις το βάπτισμα του πυρός μπορείς να διεκδικήσεις καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και καλύτερη αμοιβή. Αρκεί να αγαπάμε αυτό που κάνουμε.

Άλλωστε χωρίς εσάς τι θα κάναμε και εμείς… Συνεχίστε να προσπαθείτε και οι στόχοι σας σίγουρα θα επιτευχθούν. Θα είμαστε εκεί να σας στηρίζουμε και να απολαμβάνουμε τα δημιουργήματα σας με την πιο καλή διάθεση.

Εάν αναζητάτε ένα μοναδικά υπέροχο bartender για ένα γάμο, μια δεξίωση για μια μοναδική στιγμή ή έναν δάσκαλο που θα είναι εκεί να σας στηρίξει. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δημήτρη Μποτζακάκη μέσω email στο eyeleye@ymail.com

Photography by Dimitris Tsinias