fbpx
Meetups

Στην Στοκχόλμη ο Γιώργος Ζαφειρίου με την Ομάδα 7

By Ιούλιος 2, 2019 Ιούλιος 9th, 2019 No Comments
Giorgos Zafeiriou

Ποιος είναι ο Γιώργος Ζαφειρίου

Ο Γιώργος Ζαφειρίου είναι φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας (στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας ‘’Μυταρά’’). Τα έργα του παρουσιάζονται από το 1991 σε ατομικές αλλά και ομαδικές εκθέσεις. Το 1997 ξεκινά η συνεργασία του με θεατρικές ομάδες, ομάδες χορού και Performing Arts, με την δημιουργία οπτικό-ακουστικού υλικού και το σχεδιασμό φωτισμού.

Το 2012 τον βρίσκει ως καλλιτεχνικό συνεργάτη στην ΑΜΚ Ομάδα 7. Μικρού μήκους ταινίες του έχουν λάβει μέρος σε φεστιβάλ τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Ο Γιώργος ως αντικείμενο έρευνας και προσωπικής του αναζήτησης έχει τη χρήση του φωτός. Σαν σημείο δόμησης ή αποδόμησης μιας σταθερής ή κινούμενης εικόνας που οδηγεί στην αφηγηματική πράξη.

Ομάδα 7

Η Ομάδα 7 σχηματίστηκε το 2003 και αποτελεί μια καλλιτεχνική ένωση. Είναι μια αστική μη κερδοσκοπική ομάδα θεάτρου, η οποία απέκτησε νομική μορφή το 2006. Η έκφραση διαφορετικών αισθητικών και οπτικών γωνιών των μελών της, καθορίζουν την δραστηριοποίηση και την εξέλιξη των δράσεων της ομάδας. Δεν διαθέτει μόνιμη θεατρική στέγη και δεν έχει επιχορηγηθεί ποτέ από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχει όμως ήδη 22 Παραγωγές στο ενεργητικό της, με την συμμετοχή 15 καλλιτεχνών και εθελοντών.

Οι δράσεις της Ομάδας 7 βασίζονται στην έρευνα και στον πειραματισμό. Στηρίζεται σε άξονες που αγγίζουν τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της χώρας αλλά και στην χρήση και την ανατροπή του μεταμοντέρνου θεάτρου.

Η Ομάδα 7 αξιοποιεί δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Εκμεταλλεύεται την μαγεία της τεχνολογίας χρησιμοποιώντας οπτικό-ακουστικό υλικό κάθε μορφής. Επεξεργάζεται τα κείμενα με τη σύγχρονη δραματουργία. Η σύνθεση αυτών των υλικών αποτελεί και το εικαστικό περιβάλλον το οποίο δομείται και επεξεργάζεται ανά project από την ομάδα.

Αντιγόνη, μια Ύβρις- Ομάδα 7

Η Ομάδα 7 αποφάσισε να προβληματίσει τον κόσμο της Ελλάδας και του εξωτερικού μέσα από την γνωστή σε όλους μας Αντιγόνη του Σοφοκλή. Εξουσία- Αντίσταση- Ύβρις. Λέξεις τόσο γνώριμες τόσο στην αρχαία όσο και στην σύγχρονη Ελλάδα. Στη ‘’σύγχρονη’’ Αντιγόνη ρόλοι και χορός καλούνται να απαντήσουν σε γνώριμα για όλους μας ερωτήματα.

  • Οφείλω να αντιδράσω απέναντι στην αδικία;
  • Επιτρέπεται να αμφισβητήσω την εξουσία;
  • Η αντίσταση και η αμφισβήτηση αυτή, θα φέρει μεγαλύτερη δικαιοσύνη και ελευθερία ή θα οδηγήσει σε κάτι ακόμα ζοφερότερο;
  • Η αντίσταση μπορεί να γίνει ύβρις;
  • Είμαστε σε θέση να ακούσουμε πραγματικά την διαφορετική γνώμη, να δεχτούμε τον διαφορετικό άνθρωπο, να τον αποδεχτούμε ;
  • Τι υπάρχει πριν τις αμετάκλητες αποφάσεις;
  • Έχουμε δίκιο μόνο εμείς;
  • Ποια είναι σήμερα τα κέντρα εξουσίας;
  • Τα παλάτια, οι κυβερνήσεις; Τα οικονομικά lobby;

Τρεις γυναίκες καταθέτουν τις προσωπικές τους απόψεις και εμπειρίες, ερχόμενες αντιμέτωπες με τον χορό 15 ατόμων που ανήκουν στα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας και έχουν την ευθύνη για ό,τι γίνεται και ό,τι δεν γίνεται, μέσω οπτικοακουστικών μέσων. Έτσι η μαγεία ξεκινά και η ομάδα 7 προβληματίζει τον κόσμο με τον θορυβώδη διάλογο μεταξύ των ρόλων, όπου ο διάλογος χάνεται μέσα στην ασυνεννοησία. (Σας θυμίζει κάτι αυτό;)

Stoff X

Το Stoff-x είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα Σκανδιναβικά φεστιβάλ. Φέτος γιορτάζει τα 10 του χρόνια, 3-6 Σεπτεμβρίου. Διαδραματίζεται σε διαφορετικές περιοχές μέσα και έξω από την Στοκχόλμη. Η Ομάδα 7 καλείται να αναδείξει το ταλέντο της, αντιμέτωπη με άλλες 59 χώρες οι οποίες λαμβάνουν μέρος στο Φεστιβάλ , αλλά και στα STOFF-X Fringe Awards. Μάθετε περισσότερα για το Stoff-x festival

Η προβολή της ‘’Αντιγόνη μια Ύβρις’’

Στη σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρία, η προώθηση της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και ιδιαίτερα των παραστάσεων πειραματικού χαρακτήρα, όπως αυτή της Ομάδας 7, είναι εξαιρετικά σημαντική για την ενίσχυση της παρουσίας και διασύνδεσης της Ελλάδας με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Η Ομάδα 7 πιστεύει ότι παρά τις τεράστιες ελλείψεις οικονομικών πόρων και υποδομών, η σύγχρονη ελληνική τέχνη είναι ζωντανή, παρούσα και συντονισμένη με τις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις.

Το Φεστιβάλ της Στοκχόλμης παρουσιάζεται ως μια πολύ σημαντική ευκαιρία επιβεβαίωσης της ελληνικής παρουσίας. Η «Αντιγόνη, μια Ύβρις» αποτελεί μια σύγχρονη ερευνητική προσέγγιση της Σοφόκλειας τραγωδίας, υπό το πρίσμα της προάσπισης της δημοκρατίας και μάλιστα σε περιόδους κρίσης. Ο εκφασισμός και η ισχυροποίηση της άκρας δεξιάς εντός και εκτός Ευρώπης, η συντηρητικοποίηση των κοινωνιών και των ηγεσιών όπως και η απώλεια στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ίδια την Ευρώπη, δείχνουν μια επικείμενη σύγκρουση με αβέβαια αποτελέσματα. Ο προβληματισμός του Σοφόκλειου κειμένου είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

Το Φεστιβάλ της Στοκχόλμης θα είναι η τρίτη συμμετοχή μας σε διεθνή διοργάνωση, όπως ελπίζουμε, μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Καΐρου 2010 και την Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας (The Prague Quadrennial of Performance Design and Space, PQ 2015.

staff-x 2019 omada7

Πως μπορούμε να μάθουμε, να γνωρίσουμε και να βοηθήσουμε την ομάδα 7

Σε αυτή την παράσταση μπορούμε και εμείς να πρωταγωνιστήσουμε στις καρδιές της Ομάδας 7. Συμβάλλοντας στην πραγματοποίηση της αποστολής και την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Στοκχόλμης-Stockholm Fringe Festival.

Ενισχύουμε με το πόσο που εμείς επιθυμούμε στον τραπεζικό λογαριασμό με κωδικό: IBAN8002601070000240200836997 EUROBANK: ΕΠΤΑ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ή μέσω της πλατφόρμας indiegogo κάνοντας click στο link 

Για περισσότερες λεπτομέρειες και άμεση επαφή με την ομάδα μπορείτε να την ακολουθήσετε στο Facebook.

Σαν ομάδα η Dr.e-Brand ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε τις καλλιτεχνικές ενέργειες και περιμένουμε τις εντυπώσεις της Στοκχόλμης για την ‘’Αντιγόνη μια Ύβρις’’ της Ομάδας 7 με ανυπομονησία.

Η μαγεία της Ομάδας 7 πηγάζει από τους:
Βίκυ Μαστρογιάννη (Ιδρυτικό μέλος της ομάδας 7/ Μετάφραση/Διασκευή)
Ευδοκία Δεληπέτρου (Δραματουργία/Επιμέλεια κειμένου)
Γιάννης Τζέμης (Βοηθός Σκηνοθέτη)
Γιώργος Ζαφειρίου (Σχεδιασμός φωτισμού/Φωτογραφία/Video)
Δάφνη Αηδόνη (Σκηνικά/Κοστούμια)
Μάριος Τσάγκαρης (Πρωτότυπη Μουσική)
Έλσα Λουμπαρδία, Ελένη Μπαμπασάκη, Ευαγγελή Φίλη (Ηθοποιοί)
Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Δάφνη Αηδόνη, Γιώργος Ανδράκης, Μυρσίνη Γεωργάκη, Ευδοκία Δεληπέτρου, Γιώργος Ζαφειρίου, Αλκιβιάδης Ζούπας, Σοφία Λιάκου, Βαγγέλης Παπαδάκης, Μάνος Παπαδάς, Βασιλική Σκευοφύλαξ, Θοδωρής Σκυφτούλης, Γιάννης Τζέμης, Μάριος Τσάγκαρης, Ραφαήλ-Ανάργυρος Τσάντες. (Χορός Video)