fbpx
Meetups

Το Jazz ταξίδι του Γιάννη Καρύγιαννη.

By Μάιος 20, 2019 Ιούνιος 5th, 2019 No Comments
jazz kariyiannis trio

Η Jazz μουσική μας ταξιδεύει

Η Jazz μουσική πέρασε στις φλέβες μας, όταν η ομάδα της Dr.e-brand, γνώρισε τον Γιάννη Καρύγιαννη στην live εμφάνιση του που έγινε στο Ερευνητικό Ωδείο Χαλκίδας.

Ο Γιάννης Καρύγιαννης ένας Χαλκιδέος γεννημένος στην Αθήνα, ξεκίνησε από μικρή ηλικία να νιώθει την κλήση του προς τη μουσική. Το μουσικό του ταλέντο πυροδοτήθηκε στα τέταρτα του γενέθλια με ένα πιάνο τσέπης που του δώρησε η νονά του. Η μουσική στο ραδιόφωνο ήταν ο καθημερινός του δάσκαλος. Ο,τι άκουγε προσπαθούσε να το μεταφέρει και στα πλήκτρα αυτού του μικρού πιάνου. Αυτό μέχρι και τα 6 του χρόνια, που ξεκίνησε να φοιτά στο Δημοτικό Ωδείο Σκαλκώτα.

Στα 15 του ξεκίνησε να συμμετέχει σε τοπικές μπάντες σε ερασιτεχνικό επίπεδο με πλήκτρα και λίγη κιθάρα. Μέχρι που ήρθαν οι σπουδές πάνω στις τουριστικές επιχειρήσεις στο Ηράκλειο Κρήτης. Εκεί ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο κλασσικό πιάνο και μετά από την στρατιωτική του θητεία επέστρεψε στη Χαλκίδα.

Το ταξίδι τώρα ξεκινά

Δύο χρόνια Αθήνα-Χαλκίδα και ένα χρόνο μόνιμα στην Αθήνα, αποφάσισε να φύγει στην Ολλανδία για σπουδές το 2012. Η επιτυχία στις κατατακτήριες εξετάσεις στα Ολλανδικά μουσικά πανεπιστήμια, τον έκαναν να επιλέξει το Prince Claus Conservatoire στην πόλη Groningen.

Η τρίχρονη φοίτηση στο πανεπιστήμιο έφερε και τις πρώτες συνεργασίες. Guest teachers (γνωστά ονόματα της Jazz) που δίδασκαν στο Πανεπιστήμιο, τον επέλεξαν στα masterclass. Με αποτέλεσμα την συμμετοχή του στην Big Band του Πανεπιστημίου του Groningen. Το μεταπτυχιακό του πάνω στο Jazz πιάνο, με ειδικότητα στις εφαρμογές ομαδοποιημένων νοτών στην εκτέλεση μοντέρνας μουσικής, τον πηγαίνει στο Rotterdam. Εκεί ζει και εργάζεται μέχρι και σήμερα.

Yiannis Karygiannis Trio

Ακόμα ένα μουσικό βήμα και δημιουργείται το Yiannis Karygiannis Trio. Με άλλη σύσταση στην αρχή, μια άλλη εποχή, σε μια άλλη κατάσταση. Η συνεργασία του στο μεταπτυχιακό με τον κοντραμπασίστα Alessio Bruno και η απόλυτη χημεία μεταξύ τους ξεκινά τη δημιουργία της νέας σύνταξης του σχήματος. Λίγοι μήνες μετά και μια θεματική Dinner βραδιά σε φιλικό σπίτι, φέρνει την γνωριμία με τον ντράμερ Richie Struck. Το 2017 το Yiannis Karygiannis Trio είναι πραγματικότητα και η μπάντα παίζει στο Final Exam του για το μεταπτυχιακό.

Με τα παιδιά παίξαμε στο final exam για το μεταπτυχιακό αλλά όχι με το ίδιο υλικό, ήταν κάπως διαφορετικές οι συνθέσεις και οι ιδέες. Βέβαια όσο μεγαλώνουμε ωριμάζουμε και ως επακόλουθο φέρνουμε κι άλλα πράγματα και εμπειρίες στο τραπέζι.  Οπότε άρχισε να ζυμώνεται και η μουσική μας μέσα απ’ αυτή την διαδικασία και μπορώ να πω πως είμαι χαρούμενος από το αποτέλεσμα. 

Rectrospection album

Το μουσικό διαβατήριο ανοίγει τις σελίδες του και φιλοξενεί το πρώτο album της μπάντας με τον τίτλο Retrospection. Το album ταξιδεύει και στην Ελλάδα σε μουσικές σκηνές, bar αλλά και σε μουσικούς χώρους όπως το Ερευνητικό Μουσικό Ωδείο στη Χαλκίδα, το Atheneum κελάρι, το  duende στην Θεσσαλονίκη. Το κοινό δείχνει ενδιαφέρον. Το τεχνικό κομμάτι της εμφάνισης είναι άρτια οργανωμένο από τους χώρους φιλοξενίας και αυτό δίνει το περιθώριο στην ομάδα να ευχαριστηθεί το live και να ταξιδέψει το κοινό στον κόσμο της Jazz. Στόχος του Γιάννη και της μπάντας του ήταν να δώσουν ερεθίσματα σε όποιον θέλει να ακούσει κάτι καινούργιο, όποιο κι αν είναι το είδος μουσικής που τον εκφράζει.

Στα σκαριά βρίσκετε το δεύτερο album. Καινούργιες συνθέσεις με περισσότερες εσωτερικές αναζητήσεις. Καθημερινά θέματα που μας ταλανίζουν. Θέματα παγκοσμίου επιπέδου όπως οι πολιτικές αναταράξεις, οι πόλεμοι και οι οικολογικές καταστροφές, δοσμένα με έναν πιο καλλιτεχνικό τρόπο. Σε αυτό το album ίσως να ακούσουμε και στίχο αλλά είναι κάτι που ακόμα βρίσκεται στη σκέψη των καλλιτεχνών.

Το Yiannis Karygiannis Trio θα το βρείτε στους πιο ιδιαίτερους χώρους της Ελλάδας και της Ευρώπης, μιας και η Ασία είναι στα επόμενα μελλοντικά σχέδια.

Όπως πάντα το Facebook μας φέρνει πιο κοντά. Έτσι μπορείτε να τον ακολουθήσετε στη σελίδα του στο facebook Yiannis Karygiannis – Artist Page, στο website, και να απολαύσετε το album μέσω Spotify, itunes αλλά και στο amazon music.

Δείτε επίσης…